A Fidesz, a Jobbik és az LMP is úgy véli, hogy a helyes agrárpolitika helyreállítaná a vidék népességmegtartó erejét, egészséges és magyar élelmiszerrel látná el a fogyasztókat, amelyből kivitelre is jutna. A Jobbik és az LMP programjában is szerepel a fenntarthatóság: a földek kizsákmányolása helyett megőriznék a termőterületeket a következő generációk számára.

A Fidesz, a Jobbik és az LMP elképzeléseinek közös pontja, hogy mindhárom párt csökkentené a nagybirtokok szerepét, és állami eszközökkel erősítené a kis- és közepes gazdaságokét. Az LMP programja szerint erre azért van szükség, mert „a volt termelőszövetkezetek átalakításakor részben eleve az erős politikai kapcsolatrendszerrel rendelkezők váltak nagygazdákká, így a támogatási rendszereket a lobbierejük segítségével a maguk gazdálkodási méretéhez tudják igazítani”.

A Fidesz úgy véli, hogy a sokszínű birtokszerkezet képes sok munkahelyet teremteni. A Jobbik ágazatonként és tájegységenként optimális üzemméretet jelölne ki, ettől felfelé exponenciálisan csökkenő, lefelé ugyanígy növekvő támogatással biztosítaná a kis méretű gazdaságok életképességét; ezen túl földhasználatot biztosítanának a mélyszegénységben élőknek, és fejlesztenék a munkaerő-igényes, nagy hozzáadott értéket előállító ágazatokat, mint a zöldség- és gyógynövénytermesztés, az ökogazdálkodás, a bortermelés és az állattenyésztés.

Itt is meglepő az LMP és a Jobbik programjának összecsengése: a városi zöldpártként ismert LMP az EU agrártámogatásait úgy alakítaná át, hogy azok ne ösztönözzék a birtokkoncentrációt, hanem ellenkezőleg: kompenzálják a nagyobb foglalkoztatási hatású kisebb birtokok versenyhátrányát, és ők is állattartást, és a zöldség- és gyümölcstermesztést fejlesztenék, támogatnák. Zöldpártként a legeltetéses állattartást ajánlják jó szívvel, mert az programjuk szerint nagy élőmunka igényű és a gyepek állapotának javulásához vezet.

A Jobbik 80-20 százalékos arányt tartatna be a multikkal – persze a hazai eredetű élelmiszerek javára, míg az LMP a helyi piacok fejlesztése és az élelmiszerimport korlátozása mellett csak „közösségi tervezéssel” engedélyezné új hipermarketek építését, és bizonyos boltméret felett köteleznék az áruházakat a helyi termékek magas arányú szerepeltetésére a polcokon.

http://www.fn.hu//makro/20100407/utnek_hipermarketeket_partok/ cikk alapján

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ptkg.blog.hu/api/trackback/id/tr11903439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása